vrijdag 31 januari 2014

Onze leefgewoonten

Doodgewone dagdagelijkse dingen die we doen en waarbij we nog nauwelijks stilstaan.
En toch sluipen er hier en daar kleine maar belangrijke wijzigingen in onze levenspatronen. Wijzigingen die groter zijn dan we vermoeden. .

15 jaar geleden brak de gsm door op grote schaal (inderdaad slechts 15 jaar geleden). Een pc in huis was 20 jaar geleden niet evident. Nu ook niet meer want de meeste pc werden vervangen door laptops, die nu weeral plaats maken voor tabletcomputers en smartphone’s.


We kunnen het ons niet meer voorstellen hoe we het zonder zouden moeten stellen.
Mijn laptop is een paar dagen in het ziekenhuis geweest(had geen stem meer :-)) ik voelde me ontheemd en verloren .
maar ik lag wel op tijd in me'n bed.

maandag 27 januari 2014

Is jouw vaatdoek ook een bacteriële tijdbom

Wie het niet zo nauw neemt met de properheid van zijn vaatdoek heeft een bacteriële tijdbom in handen...

Bacteriën zijn er meer dan ons lief is op alles en nog wat. Ik vraag me af hoeveel bacteriën zitten er op deurklinken en winkelwagentjes en na busreis? Nog maar te zwijgen over een toetsenbord en pc muis. Het is onbegonnen werk het hier op te sommen, maar men leest het in de tijdschriften, de kranten,enz.

Handen wassen is een must, ik heb altijd 'n klein flesje bacteriën dodende gel bij , handig na een winkel bezoek .
Alleen over geld spreekt men niet, hoe vies het er ook uit ziet niemand weigert het aan te pakken of op te rapen, zelf niet van de zieke mens of dokter .

Hygiëne moet er zijn maar als alles zo perfect hygiënisch moet gebeuren is een mens nergens nog tegen bestand...


maandag 20 januari 2014

Laat deze kaars branden aub

Onlangs zat ik tijdens de pauze van de lijndans met twee dames aan tafel.Tijdens het gesprek keeg ik tot mijn verbazing te horen dat ze alle twee borsestkanker gehad hadden, maar nu kanker vrij zijn. Ook een goede kennis is momenteel in behandeling.
Daarom deze kaars



Gewoon doen, alsjeblieft

Al wat jou gevraagd wordt, is om dit te laten circuleren.
Ter herinnering aan al diegenen, die met kanker worstel en voor iedereen die er aan overleden zijn .

Dit is het enige wat ik vraag,
stuur het door.

dinsdag 14 januari 2014

Oudjes

Als de jeugd moe is ,is ze aan vakantie toe.als oudere moe zijn zegt men "ze takelen af"

als de jeugd bezwaren maak heeft ze een uitgesproken mening ,als oudere mensen bezwaren maken hebben ze het niet begrepen

Maar wij als oudere mensen zijn de overlevers. Kijk maar naar alle veranderingen die wij hebben mee gemaakt

na de wereldtentoonstelling van 1958

We hadden nog nooit gehoord van TV,CD FM Vidio magnetrons kunstharten draagbare telefoons, roken was toe nog chic en made in Japan was gewoon rommel
Geld uit de muur

en brood uit een automaat en zo verder
We moesten het doen met wat we hadden, en zijn de laatste generatie die dacht dat je een man nodig had om een baby te krijgen.

zondag 12 januari 2014

Verloren maandag

Verloren maandag is een Belgische traditie, over het algemeen op de maandag na de zondag na Driekoningen. Het is in België, meest in Vlaanderen en met name in de provincie Antwerpen, de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Over de herkomst van dit gebruik doen vele verhalen en stadslegendes de ronde.
Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, wordt voor het eerst vermeld in 1913 . Het gebruik zou pas opgekomen zijn na 1880. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op "Verloren Maandag". Tot op heden wordt deze traditie gehandhaafd en worden in sommige, traditionele Antwerpse horecazaken Bureaus en cafee's de klanten vergast op worstenbrood en/of appelbollen.

Buitensluiterkesdag was ook op verloren maandag ook een traditie. Ik weet nog die dag sloten de leerlingen de onderwijzers buiten en moesten ze iets beloven, ook ons vader ontsnapte er niet aan. hij moest wel rekening houden met ons drie om dan uiteindelijk "dit en dat en nog wat" over te gaan om wafelen te bakken, en hij mocht binnen.
die tradisie was er al toen mijn moeder kind was. Wij hebben het nog met de kinderen gedaan, maar is nu verleden tijdje hoort er niets meer over.
Weer nostalgie om alleen maar over te vertellen

vrijdag 10 januari 2014

Fabels over verkoudheden

Zonder jas of met natte haren naar buiten gaan, is vragen om een verkoudheid
Door in de winter met het raam open te slapen, word je beter bestand tegen verkoudheden
*Dat je je weerstand kan verhogen door 's nachts het raam van je slaapkamer open te zetten, is weliswaar niet bewezen.
Als je met je hand voor je mond hoest, vermijd je dat je anderen aansteekt
*Je hand voor je mond houden wanneer je hoest, is een gezonde en beleefde reflex, maar hij kan niet volledig verhinderen dat je anderen besmet. Als je hoest met je hand voor je mond, besmet je je hand en via die hand kan de besmetting zich op voorwerpen of anderen voortzetten wanneer je ze aanraakt. Vergeet dus niet om na het hoesten je handen te wassen. Een andere veilige optie is hoesten in een papieren zakdoek, die je dan meteen weggooit.
Door voldoende vitamine C in te nemen, kan je vermijden dat je verkouden wordt
*Dat ons lichaam vitamine C nodig heeft, staat buiten kijf, maar in de winter extra vitamine C slikken om je weerstand te verhogen heeft weinig zin. Dat doe je bij voorkeur enkel op voorschrift van je arts.
Griep is een zware vorm van verkoudheid, dus een griepprik beschermt je ook tegen verkoudheden Ook al lijken een aantal symptomen sterk op elkaar: verkoudheden en griep hebben eigenlijk niets met elkaar te maken.
Een neusspray en hoestsiroop zijn onmisbaar bij een verkoudheid
*Neussprays en hoestsiroop kunnen de symptomen van een verkoudheid verlichten, maar een verkoudheid genezen doen ze niet.
Je geneest sneller met kippensoep of door te dampen met menthol
*Kippensoep drinken tegen een verkoudheid is een geliefd grootmoeders-middeltje, maar dat het je ook effectief sneller zou doen genezen, is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen.
Bij een hele zware verkoudheid kan je het best toch antibiotica innemen
*De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door virussen, dus heeft antibiotica innemen in de meeste gevallen weinig zin: antibiotica helpen niet tegen virussen. In alle andere situaties is er eigenlijk maar één belangrijk advies: je verkoudheid uitzieken. Hou er ook rekening mee dat de symptomen van een verkoudheid makkelijk drie tot vier weken kunnen aanslepen, zonder dat er daarom meer aan de hand is.

Ben je verkouden? Zo ondersteun je je natuurlijke weerstand:


-Hou je warm en rust en slaap voldoende.
- Heb geduld. Klachten van een verkoudheid, zoals hoest, kunnen drie tot vier weken aanslepen.
- Drink voldoende, je lichaam kan extra vocht gebruiken. - Verlucht je kamer geregeld, zodat ziektekiemen niet binnen blijven circuleren, maar naar buiten kunnen verdwijnen.


Volwassenen hebben meestal slechts drie tot vier verkoudheden per jaar .Als dat zo is heb ik er nog twee te gaan.

p.s Bedankt bloggers voor de compassie.

Ik voel even niet zo goed
ik laat de moet niet zakken
ik ben vast vliegensvlug weer beter want het weekend komt er aan :-)

donderdag 9 januari 2014

Niets is gratis

Dat klopt niet, want ik heb ze niet gekocht , zelfs geen euro cent aan gegeven.
Dus wel gratis voor niks gekregen
"Een verkoudheid"
Het virus heeft toegeslagen:ik voel een kriebelende en pijnlijke keel; niezen en lichte hoofdpijn; krijg een loopneus, en hoestreflex .
De verkoudheidsvirussen zijn geruisloos binnen geslopen,zitten in microscopisch kleine speekseldruppeltjes, die verspreid worden wanneer je praat, hoest of niest. De speekseldruppeltjes zweven rond in de omgeving en worden door nieuwe slachtoffers ingeademd. Iemand de hand schudden die net zijn neus heeft gesnoten of die in zijn hand heeft gehoest, is de gemakkelijkste manier om het virus door te geven.
ik heb zo weinig mogelijk gekust bij de nieuwjaarswensen, maar een hand geven kan je niet mijden

Nu ga ik me warm houden, rusten en voldoende slapen .

Meestal treedt er bij een verkoudheid geen verhoging van de temperatuur op.

maandag 6 januari 2014

Kerstversiering

Er is geen spoortje meer te bekennen,de kerstversiering is opgeruimd en is netjes opgeborgen tot het volgend feest van de lichtjes.
Hoewel het vandaag drie koningen is( volgende week maandag volop worstenbrood en appelbollen in Antwerpen want dan is het verloren maandag) sta ik nog niet echt in de startblokken om er in te vliegen, ik heb nog steeds de luie niepoo.

Donderdag beginnen we terug met aqua gim
en lijndansen
en zo komt alles stilaan terug in beweging. :,)

Mijn goede voornemens voor 2014 is "dat ik geen goede voornemens heb" want daar komt toch na enkele weken niets meer van.

vrijdag 3 januari 2014

De kop is er af

Het is een feit, januari is begonnen en de eerste verjaardag van 2014 is ook al voorbij.
Mijn moeder is op 2 jan 94 jaar geworden en traditioneel gaan we dan naar de wok eten.Dat doet heel graag want dan kan ze kiezen en eten waar ze zin in heeft en op haar eigen tempo, (bovendien eet de jarige gratis.) ;)





Met kerst is ons moe met een spelletje op de ipad aan het speelde met hulp van een kleinzoon.





Ze verteld altijd dat ze een prematuurtje was en amper een kilo woog. En in een kartonnen in de oven van de Leuvense stoof lag om haar warm te houden, want in 1920 waren er geen couveuse zegt ze er bij.

Vroeger was de couveuse een kastje met een lamp aan de onderkant. Zo’n kastje werd ook wel een Ruehl’se wieg genoemd. Een handwerker uit St. Petersburg, vond de eerste couveuse uit, in 1835. Hoe de couveuse eruit zag: In een bak water lag een bedje. In die bak zat ong. 10-12 liter warm water, dat water werd elke 2 uur ververst. Op die couveuse lag een doek. Van het water en het wiegje was de temperatuur meetbaar.

In 1881 werd er een nieuwe couveuse uitgevonden, dat was in Frankrijk. Die couveuse was een houten kastje, met een dubbele wand. En je kon de bovenkant van de onderkant halen. In de onderkant zat ongeveer 70 liter warm water. Tussen de bak water, het bedje en de dubbele wand, zat ruimte en daardoor kon het water omhoog komen. Aan de boven kant kon de lucht eruit, door luchtgaten. Er zat een glazen deksel op, en aan de zijkant zat een deurtje, waardoor je het kindje er makkelijk uit kon halen.

In 1883 werd er weer een uitgevonden. Ook deze was van hout, en kon je in twee stukken delen, maar in het onderste gedeelte zaten nu kruiken. En in het bovenste gedeelte lag het kindje, die warm werd van de kruiken. Ook bij deze was er een glazen deksel