De laatste keer dat er nog eens zo’n grote zonsverduistering was in ons land, was op 11 augustus 1999. De eclips van komende vrijdag start om 9.28 uur (Belgische tijd). Rond 10.35 uur zal de zonsverduistering haar hoogtepunt bereiken. Om 11.46 uur is de eclips gedaan Daarna is het wachten tot 2026 vooraleer in België nog eens een grote zonsverduistering te zien zal zijn. Een paar jaar eerder, in 2021, zal er nog een eclips zijn waarbij de zon voor 29 procent bedekt wordt. Ook in bijvoorbeeld 2022 en 2025 zijn er in ons land nog ‘bescheiden’ zonsverduisteringen
Afhankelijk van de plek op aarde waar de schaduw valt, zie je een volledige of een gedeeltelijke eclips. In ons land gaat het om een gedeeltelijke zonsverduistering, waarbij zo’n 83 procent van de zon achter de maand zal verdwijnen. Op een aantal andere plaatsen in de wereld gaat het om een totale zonsverduistering.
Enkel met een erkende zonnefilter, zoals een eclipsbril , kan je veilig naar de zonsverduistering kijken en vermijd je onherstelbare schade aan het netvlies.Wie zijn of haar brilletje nog heeft van met de zonsverduistering van 1999, kan ook dat gebruiken.
Hopelijk is het weer geen spelbreker !
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen brilletje dus echt kijken zal er niet bij zijn
BeantwoordenVerwijderenVolgens Stijn Meuris kunnen we ons verwachten aan een lichte schemering en een speciale gloed. Hoewel hij zelf enorm uitkijkt naar het zeldzame fenomeen, verwacht hij er niet ál te veel van verwachten. Het verschil tussen de totale eclips van 1999 en de partiële van 20 maart is toch behoorlijk. Ook al halen we in Limburg een eclips van meer dan 80%. Hij waarschuwt ook nog eens dat het niet gebruiken van een eclipsbril tot zware oogschade en zelfs blindheid kan leiden.
BeantwoordenVerwijderen't is een ferme tegenvaller geworden. Aan de kust merkten we alleen dat het rond halfelf wat duisterder werd. Meer niet.
BeantwoordenVerwijderen