maandag 30 juli 2018

Koffiegruis in de tuin

Geplaatst op 30 april 2015 door Groentje Word je ’s ochtends niet wakker zonder koffie? Of woon je zoals ik samen met een grootverbruiker van koffiebonen? Dan zit je misschien zonder het te weten op een kleine goudmijn. Niet koffie, maar koffiegruis is het nieuwe zwarte goud.

Plantenvoedsel
Koffiedrab is een uitstekende bodemverbeteraar. Er zit magnesium, fosfor, kalium en koper in. Een kubieke meter koffiegruis bevat ook ongeveer 5 kg stikstof, waarvan zo’n 0.1% in direct beschikbare vorm. De rest is opgesloten in de organische stof en moet door micro-organismen voor de planten worden vrijgemaakt. Daardoor is het ook een goede en trage meststof. Het is extra goed voor planten die van een zure bodem houden. Ik strooi het bijvoorbeeld bij onze hortensia. Hoe zuurder de grond, hoe blauwer de bloemen worden.

Compost
De gemalen koffieresten zitten dus boordevol stikstof, ideaal voor je compostbak. Stikstof verhoogt namelijk de snelheid van compostering, zodat groenteafval sneller tot compost verwerkt wordt. Ook de wormen uit onze wormenbak schijnen er niet vies van te zijn. Misschien krijgen ze er een echte cafeïne kick van?

Afweermiddel
Je kan de koffieprut ook tussen je planten strooien om slakken, mieren en (sommige) katten mee weg te jagen. Slakken houden niet van de geur en zullen twee keer nadenken voor ze aan je planten beginnen. Mieren krijg je weg door koffiegruis op de mierenhoop te strooien. Als afweermiddel tegen katten heeft het wisselend succes bij ons. Sommige katten halen er letterlijk hun neus voor op. Uitproberen dus.

Scrub
En na het harde werk in de tuin kan je je handen weer schoon krijgen met een scrub van koffiegruis. Daarna voelen je handen zacht en ruiken ze naar koffie, mmm.

Paddenstoelen
Naar het schijnt kan je ook heel goed paddenstoelen kweken op koffiegruis. Daarvoor heb je natuurlijk net iets meer nodig dan de gemiddelde koffieslurper kan leveren. In Brussel en in Rotterdam zijn er twee heel toffe zwammenkwekerijen die ermee werken.

Ik gebruik het al jaren koffiegruis in de tuin .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten