dinsdag 4 december 2012

Oorsprong van de kerstbal

. Er zij twee soorten kerstballen. De ene soort is van transparant glas en er is een soort dat gemaakt is van glas maar voor zien van een refleterende laag in verschillende kleuren,en dateert van meer dan 300 jaar geleden. Toen waren deze ballen bekend onder de naam: 'heksenbol'.

Heksenbollen waren erg populair in de 18e eeuw in Engeland,maar hun eigenlijke oorsprong is veel ouder.
Al meer dan 300 jaar worden glazen ballen voor de ramen gehangen om vervloekingen - boze geesten - en ongeluk af te weren.
Het doel van het ophangen van deze ballen is" een voorbijgaande boze geest die een mogelijk gevaar vormt voor de harmonie in huis" af te leiden.
De geest raakt dan gehypnotiseerd door de schittering van de bal. Als de geest de bal aanraakte werd hij geabsorbeerd en raakt gevangen in de bal.
Het lijkt misschien vreemd een geest gevangen in een glasbal, maar ook in veel oude sprookjes komen geesten in lampen en flessen voor.

Deze heksenballen werden vroeger ook in verband gebracht met de 'zonnewende' feesten van de noordelijke gebieden zoals Siberië, Noord-Canada en Groenland. Daar geloofde men dat de Sjamaan( nu de kerstman) zou verschijnen als de zon op zijn laagste punt stond. Deze Sjamaan was een belangrijke figuur in hun religies omdat hij diegene was die tussen de aarde en de hemel kon reizen.

Dat deze legendes en verhalen juist uit de noordelijk landen komen verklaart ook dat de Kerstman op de Noordpool zou wonen.

6 opmerkingen:

 1. dank je wel voor deze uitleg,
  ik wist het niet maar geniet er van,
  toppie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat moet je dan doen als al je kerstballen "bewoond" zijn?

  :-d

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mske gebruik je fantasie of vraag het aan sloef, die vindt wel een oplossing(lol) :-)

   Verwijderen
 3. Mooie uitleg,nu weten we weer wat meer hoe het in elkaar zit...
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Glazen kerstballen zijn de mooiste...en toch zijn het hier plastieken omwille van de boze geest die hier rondloopt: zwart en op vier poten :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een verhaal dat ik niet kende!

  Ik wil je nog bedanken voor de woorden van steun bij het heengaan van opa.Het is fijn te weten dat er aan je gedacht wordt in zo'n moeilijke tijd.

  BeantwoordenVerwijderen