woensdag 20 februari 2013

Identiteitskaart is een pak geld waard


Criminelen leggen grof geld op tafel voor een identiteitskaart van iemand op wie ze lijken. Toch wordt slechts een tiende van de gestolen of verloren kaarten snel geblokkeerd.
Wie zijn identiteitskaart verliest, moet dezelfde reflex hebben als zou het om een bankkaart gaan. Je moet die zo snel mogelijk laten blokkeren.
Er bestaat een speciaal noodnummer om je identiteitskaart te blokkeren, vergelijkbaar met de dienst Cardstop voor bankkaarten.
Maar slechts weinig vinden de weg naar de site of het telefoonnummer van ‘Docstop'. Slechts een op de tien neemt contact op met die dienst, voordat hij/zij naar de politie gaat om aangifte te doen van het verlies of de diefstal van de kaart. ‘Jaarlijks raken 150.000 mensen hun identiteitskaart kwijt, zo'n 15.000 daarvan bellen naar Docstop.
De rest gaat naar de politie.
Zij faxen op hun beurt de aangifte door naar onze administratie. Die procedure duurt natuurlijk veel langer dan de kaart rechtstreeks te laten blokkeren. Zeker als de diefstal in het buitenland gebeurt.

' Ieder jaar worden er vijftigduizend Belgische identiteitskaarten gestolen.Dikwijls gebeurt de diefstal op bestelling.
Je staat er niet bij stil dat die minstens evenveel waard is als een bank- of kredietkaart.
Wie contact opneemt met Docstop krijgt van Binnenlandse Zaken een document thuis gestuurd. Daarin staat dat je op dat uur en op die dag hebt gebeld om je kaart te laten blokkeren.' .

www.docstop.be = bekijken, uitprinten, adres noteren, onthouden Telefoon: 00800–2123.2123 = nummer noteren, onthouden

3 opmerkingen:

  1. Is genoteerd! Dat wist ik niet eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist wel dat ID-kaarten fel gegeerd zijn in het crimineel milieu, maar men heeft nooit iets over die docstop verteld.

    Ze zouden beter de mensen deftig inlichten over zulke zaken

    BeantwoordenVerwijderen