zondag 5 mei 2013

Waarom en wanneer moeten we eieren eten?

Eieren zijn bijna de perfecte voeding. Behalve de goede eiwitten, bevatten ze ook vetten (veel onverzadigde), vitamine A, D en vitamines van de B-groep, caroteen en minerale zouten. En natuurlijk ook water. Alleen vezels hebben ze niet!

Een ei koken (3 minuten voor een zachtgekookt ei) of bakken in de pan is de makkelijkste en snelste culinaire bereiding die er is.

Eieren lenen zich ook voor een heleboel minder banale bereidingen, ze gaan goed samen met groenten als met graangewassen, ze kunnen in een voorgerecht worden verwerkt, als hoofdschotel en als dessert, hartig of gezoet.

Eieren bewaren lang, volgens de officiële normen voor hygiëne minstens 3 weken.

Maar eigenlijk is er geen enkel gevaar als hun houdbaarheidsdatum ook al langer vervallen is. De enige voorwaarde: de beschermende schaal mag geen barstjes vertonen en ze moeten op een koele plek staan,liest geen koelkast. Toen er nog geen koelkasten bestonden en de kippen in de lente massaal (en op een natuurlijke manier) legden, werden de eieren in de kelder bewaard verpakt in krantenpapier en bewaard in een grote aarden pot, soms maandenlang.

Als u een "oud" ei eet, breek het dan veiligheidshalve eerst in een kop om het voor gebruik te controleren. Als het een rare kleur heeft en/of vies ruikt, gooit u het beter weg. Eieren verdienen het om vaker op ons menu te staan. Ze hebben uitstekende voedingswaarden, ze zijn superpraktisch en ze zijn goedkoop.

Zorg dus dat u altijd een doos eieren bij de hand hebt!

1 opmerking:

  1. Je lust vast en zeker een eitje! hahaha. Mooie reclame .Morgenochtendeet ik vast en zeker een zachtgekookt eitje. En dan nog eitjes van de kippetjes van onze buurtjes!

    BeantwoordenVerwijderen