woensdag 4 november 2015

De banaan

Dit doen bananen met je lichaam
Door Laudine Schuurman

Bananen staan, net als bijvoorbeeld aardappels, onterecht bekend als dikmakers. Jammer, want je kunt er zo veel mee en ze zijn juist wel goed voor je Stoelgang.
We weten bijna allemaal wel dat een banaan goed is voor de spijsvertering. Maar waarom precies? In bananen zitten vezels zoals pectine. Hierdoor blijft of komt je stoelgang goed op gang, ook na bijvoorbeeld verstopping of diarree en kun je dus weer zonder moeite naar het toilet. gebakken banaan is trouwens nog beter!
Bananen en depressieve gevoelens, last van een kleine herfstdip? Misschien kan een banaantje je helpen. Bananen bevatten aminozuur (tryptofaan) dat de aanmaak van serotine een feelgood stofje in de hersenen bevordert. Zodra je een banaan eet komt er dus meer serotine vrij, en daardoor kun je je stukken beter voelen.
Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en vezels. Verbetert het gezichtsvermogen Bananen bevatten ook nog vitamine A. Door het eten van bananen zal je zicht overdag, maar ook ’s nachts verbeteren. Dit komt doordat vitamine A verbindingen bevat die de membranen rond je ogen behouden.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat helpt om de bloeddruk te verlagen. Kalium verwijdt de bloedvaten, zodat die ongehinderd hun werk kunnen doen. Je hebt ongeveer 3500 mg kalium per dag nodig, een gemiddelde banaan bevat 378 mg.
Kalium en vitamine B6 zijn samen de ultieme anti-kater combinatie. Maak bijvoorbeeld een lekkere smoothie met banaan, amandelmelk, honing en een snuf kaneel en je voelt je stukken beter de ochtend na dat gezellige feestje of iets te laat geworden borrel op je werk. Ook kalmeert een banaan de gevoelige maag en dat is nooit weg op een "gevoelige" ochtend
Bananen zijn ook goed voor de bevordering van je hartfunctie. De grote hoeveelheid kalium die de gele alleskunner bevat zorgt er namelijk voor dat er elektrische signalen door je lichaam gestuurd kunnen blijven worden. Simpel gezegd: het zorgt ervoor dat je hart blijft kloppen.

Kortom: af en toe een banaantje nemen kan geen kwaad!
Door Laudine Schuurman

4 opmerkingen:

 1. Dat is nu eens het enigste fruit dat ik niet lust, zelfs geen bananentaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elke dag een banaantje... mijn favoriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben geen fan van bananen. Toen ik nog heel veel fietste at ik ze wel, omdat ze makkelijk mee te nemen waren in de zak van mijn fietsshirt. Je hoeft niet veel te kauwen en ze bevatten veel calorieën... Mijn man begint elke dag met een banaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet de kracht van een banaan maar ik kom er echt niet aan toe. Het is niet mijn livelingsfruit!

  BeantwoordenVerwijderen