zaterdag 15 april 2017

Jaarlijkse traditie

Vanaf donderdag 27 april staan onze Rode Kruisvrijwilligers weer massaal met stickers te zwaaien. Tot en met donderdag 11 mei kan je 'de sticker der stickers' kopen bij één van onze 13.000 Rode Kruisvrijwilligers van de meer dan 240 lokale afdelingen in Vlaanderen
Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom onze vrijwilligers uitgerekend stickers verkoopt om fondsen te werven? Zouden pleisters of andere kleine eerstehulpartikelen niet logischer zijn? Er zit een verhaal achter… In de jaren vijftig wordt het weggennet in België sterk uitgebouwd met steeds meer snelwegen. En in die tijd, toen er nog geen officieel rijbewijs bestond, liep dat niet altijd goed af. Het aantal ongevallen steeg en het Rode Kruis plaatste dan ook hulpposten langs de weg. Om die extra kost te financieren, beginnen de vrijwilligers eerst wimpels te verkopen die de autobestuurders aan de antenne van hun wagen kunnen hangen
Vanaf 1961 worden dat stickers Enfin, eerst heetten ze nog “vignetten  Dit verklaart dus niet alleen waarom we stickers verkopen, maar ook hoe de traditie is ontstaan om dat te doen op kruispunten.
Pas in de jaren '80 ontstaat de gewoonte om stripfiguren de voorkant van de sticker te laten sieren. De spits werd in 1983 afgebeten door de Smurfen.
 Het is een traditie die nog steeds voortleeft, ook dit jaar met de Kiekeboes!

3 opmerkingen:

  1. Ik was even in verwarring: op Koningsdag stickers verkopen? Maar jij woont in Vlaanderen (-:
    Meestal heb ik moeite met tradities omdat het vaak opgelegde verplichtingen zijn, maar deze traditie moet zeker in ere worden gehouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had niet in de gaten dat je terug was!!
    Deze traditie moet in ere gehouden worden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. :-) grappig vind ik het wel, hoop dat ze goed verkocht worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen