zondag 24 juni 2018

Belgische vlag hangt al 183 jaar verkeerd

Door: Ann Van den Broek
"De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT." Zo staat het er echt, in artikel 193 van de Grondwet.
Niet zwart, geel, rood. Rood, geel en zwart.
En toch is de volgorde van de vlag die dezer dagen ongetwijfeld ook uw slaapkamerraam en autospiegel siert omgekeerd.
Hangen we dan echt al 184 jaar onze nationale driekleur verkeerd op? Nee hoor, zegt expert grondwettelijk recht Jogchum Vrielink van de KU Leuven, slechts 183 jaar. "In 1830 was de volgorde echt rood-geel-zwart en lagen de kleuren bovendien nog horizontaal op elkaar gestapeld. Maar zo omstreeks januari 1831 heeft er iemand beslist dat het verschil met de voormalige overheersers uit Nederland duidelijker moest en werd de vlag een kwartslag gekanteld." Zo ongeveer tegelijkertijd werd besloten om de stok, zoals dat gebruikelijk is in de heraldiek, toch maar aan de donkerste kleur van de vlag vast te hechten.

Is de huidige vlag dan echt in strijd met de grondwet? Helemaal niet, zeggen juristen. De vernoemde kleuren komen immers nog steeds netjes voor. Maar toch wel een beetje, zegt Vrielink. "Sla eender welke grondwet erop na: bij mijn weten is België echt het enige land ter wereld waar de vlag niet letterlijk de volgorde van de grondwet volgt."

Om dat recht te trekken zijn er twee even evidente als onwaarschijnlijke opties. Of we draaien collectief onze vlaggen om, of we passen de grondwet aan. En hoe waarschijnlijk is het dat dat zal gebeuren, denkt u? Juist.

3 opmerkingen:

  1. Als ze niet oppassen hang ik ze in ruitvorm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij Belgen zijn toch in alles een uitzondering op de grondwet.

      Verwijderen
  2. :-) wat een drukte om een vlag hé.

    ik hang die van ons graag uit,

    BeantwoordenVerwijderen