zondag 23 september 2018

ONS RIJTJE EETBARE POMPOENEN

Pompoenen, kalebassen en courgette horen tot dezelfde plantenfamilie: de komkommerachtigen (Cucurbitaceae). Het zijn eenjarige bodemkruipende planten, die in heel veel soorten bestaat . De oorsprong ligt in Zuid en Midden Amerika, waar de plant al zeker 7000 voor christus als cultuurplant geteeld werd. De kalebas afkomstig uit West Afrika stamt waarschijnlijk ook van de Amerikaanse pompoen af. Vermoedelijk hebben zaden via de Golfstroom de overtocht gemaakt en zijn na de tocht in zout water in staat geweest daar te kiemen. Door de specifieke leefomstandigheden in Afrika hebben deze planten zich daar aangepast en daaruit zijn de huidige kalebassen ontstaan. Niet alleen uit de pompoen (cucurbita maxima) maar ook uit de courgette zijn veel huidige vormen van pompoen geteeld.

Ons lijstje met eetbare soorten:

HOKAIDO – een in Japan geteelde soort meestal oranje, soms groen met oranje zacht vruchtvlees. Nooit echt veel groter dan 2 ½ kilo. Geschikt voor vele kookbereidingen. Jonge hokaido-pompoenen kunnen met schil gegeten worden.

KABOCHA – Een Japanse pompoensoort die sinds een paar jaar ook in Nederland wordt geteeld. Van binnen oranje, van buiten matgroen met lichtere strepen en vlekjes. Vaak groter geteeld de oranje Hokaido pompoen. Maar smaakt zoeter en een beetje naar tamme kastanje

FLESPOMPOEN / Butternut Squash – zacht nootachtig van smaak. Dunne harde schil, die wel eetbaar is. Maar ik schil deze meestal eraf ( met een dunschiller gaat goed) . Het vruchtvlees kent geen draden en de pompoen bevat ook weinig zaden. Wordt maximaal 2 kilo.

MUSKAATPOMPOEN – fruitige smaak. Deze pompoen staat het dichtst bij de kweekvorm uit Zuid Amerika. Heerlijk om met knoflook/soep van de koken – daarvoor wordt hij dan ook vaak in Frankrijk ervoor geteeld.

PATTISON – witte schotelvorm – neutraal van smaak. Familie van de courgette. Bestaat in gele, groene en witte versie , maar altijd in de vrolijke mutsvorm.

GEWONE POMPOEN niet veel eigen smaak. Hoe groter ( tot 40 kilo toe) , hoe minder smaak.

SPAGHETTI POMPOEN – De spaghettipompoen is eigenlijk een courgettesoort, die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je die kookt. Je kunt na het koken met een vork heel makkelijke de draadjes verwijderen. De pompoen weegt zo’n 1 a 1 ½ kg en wordt zo 20 tot 30cm groot. Deze vrucht wordt gebruikt bij een calorie arm dieet en is een glutenvrij alternatief voor gewone spaghetti. Men kan de spaghettipompoen in zijn geheel koken. Prik hiervoor de pompoen meerdere keren in met een vork. Kooktijd afhankelijk van de dikte van de vrucht.

En dan zijn er nog vele leuke Amerikaanse soorten als Sweet Dumplins en Blue Ballet, die erg nootachtig smaakt.

2 opmerkingen:

  1. mmmm ik ben gék op pompoen je mag me er s'nachts voor wakker maken, heb jij toevallig zaden over??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist niet eens dat er zoveel soorten pompoenen waren. IK heb al liters pompoensoep gemaakt de laatste weken De kinderen raken dat niet beu.

    BeantwoordenVerwijderen