zondag 1 april 2012

pasen

Hoewel het paasfeest een christelijk feest is, heeft het een heidense oorsprong.

De Germanen vereerden in het voorjaar Ostara, de godin van de lente en de vruchtbaarheid. De Germanen offerden eieren om haar te eren.

Verschillende van die Germaanse gebruiken werden in het christelijk geloof overgenomen. Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor, als paasoffer, Die eieren werden soms ook gekleurd om zo te weten welke de oudste eieren waren

Een veel oudere ei traditie stamt uit China.
In de zevende eeuw voor Christus aten de chinezen al gekleurde eieren.
Tijdens de viering van hun lente feest maakten ze drie dagen lang geen vuur. Ze wilden zo de zon de kans geven om de natuur te ontdooien.

Naast alle verhalen over lentefeesten en oude symbolische tradities is er nog een verklaring voor het feit dat we juist met Pasen, in de lente, veel eieren eten.
In de donkere wintermaanden lag de leg bijna helemaal stil.
Brak de lente aan, dan waren er opeens weer volop eieren.

Het oudste beschilderde ei dat we kennen werd gevonden in een graf bij Worms in Duitsland. Dit ei zou stammen uit de vierde eeuw voor Christus.

Een traditie van vroeger is de paasboom: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven. Nu worden er in de weken voor Pasen siertakken van de wilg of de hazelaar verkocht, waaraan gekleurde eieren hangen

4 opmerkingen:

 1. Dag Liliane!

  Ai, je pleegzoon heeft je dan toch liggen gehad!
  Als we maar lekkere schocolade eitjes kunnen smikkelen!
  Lieve groetjes annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Liliane,

  Heb daarstraks gezien dat er iets fout is gelopen met een nieuw postje en heb dat nu verbetert maar alle reactie's zijn weg ook die van jou dus niet boos worden he!!! het was mijn fout dat ik de datum verkeerd had ingegeven! Sorry!!!
  Fijne namiddag nog annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is een heel mooie tarditie en ik hoop ook dat het mooi weer mag zijn met pasen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooie traditie en waarom zouden we die niet behouden! De takken van de krulhazelaar hangen vol gekleurde eieren de woonkamer op te vrolijken!Het brengt leven in huis al die vrolijke kleurtjes en als de zon schijnt is het plaatje complet.

  BeantwoordenVerwijderen