zaterdag 31 maart 2012

De eerste chocolade eieren

De chocolade eieren bestaan nog niet zolang. Het is pas laat in de 18de eeuw in Frankrijk, dat men er toe kwam verse eieren te ledigen en ze op te vullen met chocolade.

Later werden gietvormen gemaakt en werden chocoladen eieren in allerlei maten gemaakt en verspreid.

Vandaag nog altijd vinden ouders en grootouders, geholpen door de "klokken van Rome", een duivels plezier in het verbergen van Paaseieren in de tuin. Of nemen ze in de stad deel aan de eierenjachten die georganiseerd worden door verenigingen en handelaars.
Men kan zich terecht afvragen wat het verband is tussen een religieus feest als Pasen, en een zoektocht naar chocoladen eieren.

Vroeger was het verboden van tijdens de vasten, (de veertig dagen voor Pasen) eieren te eten. De boeren bleven dus met heel wat eieren zitten. Daarom namen ze vanaf de middeleeuwen de gewoonte aan eieren te kleuren om zo te weten welke de oudste eieren waren.

De traditie van gekleurde eieren is vandaag nog steeds sterk aanwezig in landen als Rusland en de Oekraïne

3 opmerkingen:

 1. Dag Liliane!

  Chocolade eieren werden bij ons vroeger gebruikt toen we nog kinderen waren om chocolade melk van te maken.
  Onze ouders, meters en peters gaven als geschenk eieren maar teveel is teveel he!!!
  Daarom werd er goed gebruik van gemaakt om ons lekkere chocomelk te laten drinken en het heeft een andere smaak dan gewone chocomelk.
  Deden jullie dat ook vroeger?
  Fijne zondagse Palmzondag vandaag!
  annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pasen was al een feest voor de katholieken er een feestdag van maakten. Of het zoveel vroeger al over eieren ging, dat weet ik natuurlijk niet, ik was daar niet bij. Maar ik vind het op zich wel een stemmig feest, zo eentje om de lente aan te vatten.

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi maar vooral lekker gebruik ,zelfs al weten de kleinkinderen het ,dan nog moet oma chocolde eieren verstoppen die ze komen rapen opa Paasdag! En zijn er teveel dan eten ze die kapotgemaakt op tussen hun boterhammen en dochterlief maakt er chocomousse van!

  BeantwoordenVerwijderen