woensdag 28 maart 2012

Geschiedenis van het zomeruur

De eerste toepassing van zomertijd was door de Duitse regering gedurende de Eerste Wereldoorlog, tussen 30 april 1916 en 1 oktober 1916.
Kort daarop volgde ook het Verenigd Koninkrijk voor het eerst van 21 mei 1916 tot 1 oktober 1916.

Vervolgens voerde het Congres van de Verenigde Staten op 19 maart 1918 verschillende tijdzones in en maakte de zomertijd officieel (in werking tredend op 31 maart) tijdens de rest van de Eerste Wereldoorlog zeven maanden in acht genomen.
De wet bleek echter zo onpopulair te zijn (hoofdzakelijk omdat men toen meestal vroeger opstond en naar bed ging dan tegenwoordig) dat de wet werd afgeschaft. Ook in de Tweede Wereldoorlog was de zomertijd weer in gebruik.

Om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet dient te worden is er een ezelsbruggetje: in het voorjaar zet men de klok voor uit en in het najaar zet men de klok achteruit. Of als het weer achteruit gaat (het wordt kouder), gaat de klok een uur achteruit. Gaat het weer vooruit (het wordt warmer) gaat de klok een uur vooruit. In het Engels bestaat er het ezelsbruggetje spring forward, fall back (lente/spring vooruit, herfst/val terug).

De zomertijd is niet altijd op dezelfde dag ingevoerd: maar vanaf 1996 begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en eindigt de zomertijd op de laatste zondag van oktober; deze wijziging in het systeem is gemaakt om de zomertijd met die in het Verenigd Koninkrijk te synchroniseren.

2 opmerkingen:

  1. Ik blijf er last van hebben met telkens dat uur vooruit en dan weer terug te draaien. Ik zou liever een vast uur hebben het hele jaar door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Liliane!

    Heb er geen last van, maar aanpassingen zijn er wel een beetje en als je niet moet gaan werken is het te doen,
    Ook als magda vind ik dat ze of wel de tijd moeten laten staan ofwel de wintertijd voor het hele jaar en niks veranderen want zoveel energie besparingen doen ze er niet mee, die regering, vind ik!
    Fijne donderdag, bij mij is het straks poetsdag, bahhh
    lieve groetjes annemarieke, x

    BeantwoordenVerwijderen