vrijdag 9 maart 2012

De Ruppelsreek een verhaal apart

Was (en is) nog steeds gekend om haar baksteennijverheid.


De tijden mogen dan wel veranderd zijn, en het kleibaggeren en steenbakken zich vooral op Rumsts grondgebied bevind, wordt de Ruppelsreek er toch nog door gekenmerkt.

Om toch niet alles te laten verdwijnen zijn sommige regio's en bepaalde straten als erfgoed beschermd.

Noeveren is daarvan een voorbeeld. De kleine werkmanshuisjes blijven dus in de toekoms het beeld uitmaken van de Rupelstreek.

Mijn zoon en zijn vriendin hebben er enkele jaren geleden ook een huisje gekocht. ze mochten alleen binnen verbouwen. Maar ze hebben dat huisje volledig zelf verbouwd en ingericht .

De sfeer is er onbetaalbaar , de mensen kletsen nog met elkaar,hebben geregeld een gezellig samen zij of een buurtfeest met bbq

Ik weet wat het is, want mijn vader was van Boom. En tijdens de vakantie's heb ik een groot stuk van mijn jeugd tussen de huisjes en steenbakkerijen door gebracht,en me er altijd goed gevoeld. De Ruppelsreek licht me nauw aan het hart,ik vertoef er nog altijd graag.

5 opmerkingen:

 1. Daar waar mensen nog kontakt hebben met elkaar is wonen een onbetaalbare rijkdom.
  Je hebt een mooie collage gemaakt van een stuk industriële geschiedenis ,want deze streek was echt bekend voor zijn bakstenen. Familiefoto's ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen geeg familie foto's, mijn grootvader was een stoker in de ovens waar de stenen werden gebakken

   Verwijderen
 2. Dag Liliane,

  De ruppelstreek daar ben ik nog niet geweest.
  Maar zo samen met de buren een feestje bouwen moet zeer plezant zijn en daar kent iedereen nog iedereen en zijn ze er voor mekaar in de weer? Zal wel zeker!
  Hier worden straten afgezet in de zomer en worden er straatBBQ gedaan maar niet in onze straat, pech.
  Herinneringen koesteren he Liliane!
  Lieve groetjes annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben ooit even overwogen om er te gaan wonen. Maar uiteindelijk is het toch Landen geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gingen speciaal vanuit de stad naar de buiten wonen om meer sociaal contact maar dat viel dik tegen. In het dorp is dat wel nog zo maar wij wonen er net buiten en dan wordt je aanzien als inwijkeling. Geniet er maar van zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen