zaterdag 11 augustus 2012

Geborenen in de 40- 50- jaren

Overleven
Volgens de theorieën anno 2004 zouden we toch al lang dood moeten zijn

Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag.


Onze bedden en speelgoed was geschilderd met verf vol lood . Boven aan een trap was geen hekje.
Als je wakker werd in bed en er echt iets was moest je hard schreeuwen voordat onze ouders het hoorden.
Op de fiets zat je achterop op de bagagedrager.

Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een fiets,en je fiets was of te groot of te klein als je er al een had. Een fiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader, je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.
Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles. Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was, zie ik ze nu niet meer.
Een kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in je mond of werd gedeeld met je vrienden. Op school hadden ze maar één maat van bank en met zo'n heerlijk gevaarlijke klep eraan.

Het bos of een park was een plek om te spelen, we gingen 's morgens weg om te spelen. Niemand wist in de tussentijd waar we waren ,en we hadden geen GSM mee, en we kwamen terug met etenstijd
We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen Dat waren gewoon "ongelukken" en soms kreeg je er ook nog een pak slaag bij. .
Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken.
Wij aten ook al koekjes, en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik.
We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen!
We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van.
Wij hadden geen Playstation, Nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisie's, computer of internet.
Wij hadden vrienden!

De televisie begon pas om 19.00 uur. Dan kwam een halfuurtje wat leuks voor kinderen,en pa bepaalde wat en hoe lang je keek.
Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf, we bouwden zeepkisten zonder remmen ,

ze voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goed genoeg was moest leren omgaan met teleurstellingen
Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen de zelfde lessen. Zij deden een klas twee keer, en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden. De meester had altijd gelijk.
Wij gingen met de fiets of te voet naar school, ook in de winter! En in de winter dan bleef de sneeuw soms wel weken liggen, met de slee die onze vaders zelf had gemaakt trokken we mekaar verder midden op straten

Als het kou was dan kropen we allen rond de stoof, boven was er geen verwarming

Wij hadden vrijheid, en verantwoordelijkheid.
Onze generatie heeft mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, en in staan voor de gevolgen
Hoor jij ook daar bij?
Gefelicteerd ! wij waren helden

3 opmerkingen:

 1. Jullie waren zeker helden, met op die foto met het kindje een toekomstige Fiat 500! Hoe wisten jullie toen al dat er een nieuwe Fiat 500 zou komen?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel gezinnen leefden in bittere armoede, de oorlogsjaren nog vers in het geheugen en de portemonnee nog even leeg. Een tijd van burgerlijkheid en een benepen moraal aan de ene kant, maar ook een tijd van knusheid en saamhorigheid aan de andere kant. De moraal was streng, en de jeugd van de weeromstuit opstandig, toch moesten ze zich conformeren aan die tijd anders lagen ze eruit ! Huiselijke gezelligheid stond hoog in het vaandel. Het gezin was in die tijd ook werkelijk de hoeksteen van de samenleving. De kinderen werden opgevoed onder het motto: rust, reinheid en regelmaat.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben er ook eentje van die tijd! En ik voel me nog altijd kiplekker!!

  BeantwoordenVerwijderen