donderdag 11 oktober 2012

Huishoudboekje!

Terug van weggeweest, met dank aan de economische crisis:

Begin vorige eeuw riepen huisvrouwen dat boekje in het leven om vat te krijgen op de gezinsuitgaven. Door al hun onkosten gedetailleerd te noteren konden ze immers makkelijk zien waar er gesnoeid kon worden. Het hielp hen om rond te komen of om te sparen voor luxeproducten. In de loop der jaren is de traditie van de 'gezinsboekhouding' enigszins in onbruik geraakt, maar sinds kort grijpen we dus dankbaar terug naar dit oude hulpmiddel om onze aan de crisis onderhevige inkomsten en uitgaven beter te kunnen controleren.

Budgetbeheer met één muisklik
De moderne variant van het huishoudboekje is digitaal. Bedrijven bieden hele softwarepakketten aan die inkomsten en uitgaven digitaal bijhouden, bankgegevens automatisch importeren en aan de hand van grafiekjes een overzicht geven van de pijnpunten. Op tal van websites kun je gratis een 'huishoud'-Excelbestandje downloaden waar je meteen mee aan de slag kan, en ook aan 'huishoud'-apps voor je smartphone is er geen gebrek. Tal van extraatjes laten het documenteren van je financiën vlot en aangenaam verlopen en tonen hoeveel procent van de maand nog over is en hoeveel geld je nog hebt. Nu nog de discipline en tijd vinden om bonnetjes bij te houden en alles braaf in te vullen en met een beetje geluk houd je op het einde van de maand wat over.
Sites: www.simpelhuishoudboekje.org, www.penningmeester.net.
HLN.be-nieuws

5 opmerkingen:

 1. Ik heb een modern huishoudboekje:ik betaal zoveel als mogelijk met een bankkaart ,dan heb ik ook een overzicht en de som geld die ik in mijn portemonnee zitten heb ken ik dus ook en dat is voor kleine uitgaven zoals een brood bij de bakker ,een kaartje in de boekhandel...Helpt ook hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor iemand die heel erg slordig is met zijn administratie en steeds weer schrikt van de snelheid waarmee zijn geld als sneeuw voor de zon verdwijnt is dit simpele maar briljante programma een uitkomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor wie dit nodig is een handig middel om zuiniger te leven, maar ik gebruik het niet ...
  Ik wens je een fijn weekend toe, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn weekend Liliane, groetjes
  Chrisje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk zou iedereen dat moeten gebruiken..ik denk dat iederéén zal schrikken van wat ie uitgeeft..en dan geef je vanzelf minder uit..of je denkt er in ieder geval even over na.
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen