maandag 19 november 2012

De wasmachine 10 graden lager

De tijd dat we hardnekkige vlekken met een kookwas te lijf moesten gaan, ligt achter ons. Wassen op 30 graden geeft evengoed een proper resultaat
Belgische gezinnen draaien hun wasmachine steevast op 40 graden of meer. Onnodig, zo blijkt. Want onze vuile kleren, en handdoeken hebben genoeg aan 30 graden. Door onze wasmachine 10 graden lager te draaien besparen we maar liefst 33 procent aan elektriciteit, want het grootste gedeelte van de energie gaat op aan het opwarmen van het water.


In tijden van stijgende energieprijzen is het niet onbelangrijk om ons energieverbruik zo veel mogelijk terug te schroeven.

Allemaal goed en wel natuurlijk. Maar krijg je je was écht wel proper op 30 graden? Wat met hardnekkige chocoladevlekken, rode wijn op je lievelingskleed of ketchup op je nieuwe jeansbroek?

Volgens Ecolife zijn de technische kwaliteiten van de wasmachines de afgelopen jaren fel verbeterd waardoor hoge temperaraturen niet meer nodig zijn. En ook de wasproducten zijn er op vooruit gegaan. Vroeger losten die pas op bij hoge temperaturen, nu volstaat… 30 graden. En als de vlekken écht hardnekkig zijn, houdt niets je tegen om voor één keer de temperaratuur hoger te draaien. Maar hoe dan ook: een kookwas op 90 graden is compleet overbodig

Hoge temperaturen beschadigen de vezels van je kledij. Dus door te wassen op een lagere temperatuur, kan je je kledij ook langer dragen.

Voor professionele wasserijen – die bijvoorbeeld ziekenhuislinnen onder handen nemen – is was op dertig graden wel geen optie. Bacteriën gaan pas dood na een kwartier wassen op zestig graden.

4 opmerkingen:

 1. De meeste was doe ik op 30°, kookwas op 60°.Dat is niet echt koken maar het wit is wit, meer moet dat niet zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Liliane!

  Mijn witte was doe ik toch nog graag op 60°C hoor!
  Vind dat ge anders gene propere handdoeken en keukenhanddoeken hebt, en was op lagere temperaturen gebeuren volgens de aanwijzing op het etiket van de kleding! En ik heb geleerd dat een wasmachine ook proper gehouden moet worden anders blijft er vuil en vieze geurtjes in de machine zitten.
  Maar ieder doet met zijn was hoie hij wil, he?
  Wens je nog een fijne zonnige dag vandaag!
  Lieve groetjes annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Liliane.
  Oei van wasmachine weet ik niet zoveel af, het zal wel zo zijn als de andere schrijven.
  Prettige dag verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik probeer zo veel mogelijk op lage temperatuur te wassen

  BeantwoordenVerwijderen