zaterdag 29 juni 2013

We hebben jodium te kort

Volgens de FOD Volksgezondheid nemen de (meeste) Belgen minder jodium op dan ze eigenlijk nodig hebben. De producten die het meest jodium bevatten zijn zeevruchten, vis, algen, maar zijn ook niet het soort voedsel dat we elke dag op ons menu zetten. Jodium speelt nochtans een belangrijke rol in ons lichaam. Het houdt namelijk onze hersenen gezond. Daarom wordt tafelzout vandaag heel vaak verrijkt met jodium. De FOD Volksgezondheid heeft ook een overeenkomst gesloten met de bakkers om ons brood voortaan te zouten met " jodium ".
Er zijn nochtans al mooie resultaten geboekt. Het jodiumtekort is de laatste jaren fel afgenomen, vooral bij kinderen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. De doorsnee Belg heeft nog altijd te weinig jodium.
De FOD wijst er nochtans op dat populaire zouten zoals fleur de sel, Himalayazout en zelfs gewoon zeezout geen jodium bevatten, gewoon tafelzout gebruiken (dat is vaak verrijkt met jodium) Het probleem met zout is dat het ook verrijkt met jodium nog altijd schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Een zo beperkt mogelijk gebruik ervan blijft de algemene regel

Wat moeten we dan doen om aan onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium te raken?
Volwassenen: Eet meer vis, zeevruchten en algen. Ze bevatten niet alleen veel jodium, maar ook zink en kalium bijvoorbeeld. Ook van die elementen krijgen we vaak te weinig binnen. Maar let op: broccoli en kolen beperken de opname van jodium.
Kinderen: Volgens de FOD Volksgezondheid hebben ze minder last van jodiumtekorten dan volwassenen. Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, en toe te geven als ze geen vis willen eten!

4 opmerkingen:

 1. het is en blijft moeilijk om de balans te vinden hé,
  :-)
  maar we geven nooit op he

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goed om te weten, dat brocolli en kolen de opname van jodium tegenhoudt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zoals klaproos zegt is het moeilijk voor een mens om het juiste evenwicht in onze voeding te vinden! Variatie moet er zijn en dan geraak je er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afwisseling doet eten ... en hopelijk blijven we zo in balans.
  Bloggroeten en een fijne vakantie Liliane

  BeantwoordenVerwijderen