zaterdag 20 juli 2013

Azijn, zo oud als wijn

Een « alles-in-een » schoonmaakmiddel

Azijn is een zure vloeistof met heel uiteenlopende eigenschappen. Als keuken- of huishoudazijn (een concentratie van minstens 5 % azijnzuur) is de stof bekend om zijn antiseptische en desinfecterende werking, dé kampioen voor het bestrijden van bacteriën.
Azijn : manusje-van-alles
Witte azijn is ook populair als ontvlekker, kalkverwijderaar, verzachter, ontgeurder, enz. Azijn is biologisch afbreekbaar en goedkoop (nog geen euro de liter!) en kan makkelijk het gros van de onderhoudsproducten vervangen.

. Wees niet bang voor de sterke geur. Die vervliegt snel!

Al in de oudheid werd azijn gebruikt voor de schoonmaak, het bewaren van voedsel en zelfs als medicijn. Azijn wordt verkregen door oxydatie van de ethanol in wijn, cider, bier en andere gegiste dranken. Bij contact met de lucht zet de azijnbacterie Mycoderma Aceti de alcohol namelijk om in een zuur. Een restje wijn dat blijft staan, verandert dus makkelijk in azijn!

2 opmerkingen:

  1. Ik gebruik dikwijls azijn in het huishouden. Ik haal het over de grens omdat ze daar azijn hebben speciaal om allerlei karweitjes te doen. Zo is dit middel ideaal om zeemvellen te ontvetten !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk schoonmaak middel,
    ik gebruik het graag,

    BeantwoordenVerwijderen