maandag 15 juli 2013

De zomersolden

Mensen van middelbare leeftijd herinneren zich nog zeker de tijd dat moeders achter de naaimachine kropen en zelf kleding maakten. Tijdens hun middelbare opleiding was het vak snit en naad een vast gegeven. De naoorlogse periode maakte dat creatief omspringen met lapjes stof erg populair was en ook de daaropvolgende generatie ging nog ijverig aan de gang met naald en draad.


Vrouwen gingen zelf full time aan de slag en dat had natuurlijk een effect op het zelf maken van kleding. Er ontstonden meer en meer confectiekledingwinkels. De nood om zelf aan de slag te gaan werd steeds kleiner. De traditionele stoffen- en naaiwinkels verdwenen uit het straatbeeld.

4 opmerkingen:

 1. toch zijn er nog wel lapjesmarkten hé:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in de buurt is er nog een naaiwinkeltje waar je alles kan kopen om zelf iets te maken...behalve stof :-) Enkele km's verder is er nog 1 stoffenwinkel te vinden, ooit was het anders. Maar voor de prijs dat je tegenwoordig confectiekledij kan kopen moet je er niet zelf meer aan beginnen. Stoffen zijn duur en dan moet je het kledingstuk nog maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Liliane!

  Ben een hele tijd uit de roulatie geweest met naaien maar doordat ik naar de cre-namiddag ga twee keer per maand komt alles weer terug van vroeger! Zalig gewoon maar je hebt veel nodig om creatief te zijn vind ik!!!
  Zeker blijven verder doen he!!!
  Groetjes Annemarieke, x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf kleren maken kan ik niet maar mijn naaimachine is onmisbaar voor herstellingen en inzomen en zo veel meer ... De kinderen brengen alles naar (o)ma die zal het wel maken! Mijn dochter zei laatst toen ze weer broeken bracht om in te leggen" ik ga dat toch ook eens moeten leren" Maar toen ze één broekspijp had klaar gemaakt om dan te stikken had ze er al genoeg van ,hahahha!

  BeantwoordenVerwijderen