vrijdag 3 januari 2014

De kop is er af

Het is een feit, januari is begonnen en de eerste verjaardag van 2014 is ook al voorbij.
Mijn moeder is op 2 jan 94 jaar geworden en traditioneel gaan we dan naar de wok eten.Dat doet heel graag want dan kan ze kiezen en eten waar ze zin in heeft en op haar eigen tempo, (bovendien eet de jarige gratis.) ;)

Met kerst is ons moe met een spelletje op de ipad aan het speelde met hulp van een kleinzoon.

Ze verteld altijd dat ze een prematuurtje was en amper een kilo woog. En in een kartonnen in de oven van de Leuvense stoof lag om haar warm te houden, want in 1920 waren er geen couveuse zegt ze er bij.

Vroeger was de couveuse een kastje met een lamp aan de onderkant. Zo’n kastje werd ook wel een Ruehl’se wieg genoemd. Een handwerker uit St. Petersburg, vond de eerste couveuse uit, in 1835. Hoe de couveuse eruit zag: In een bak water lag een bedje. In die bak zat ong. 10-12 liter warm water, dat water werd elke 2 uur ververst. Op die couveuse lag een doek. Van het water en het wiegje was de temperatuur meetbaar.

In 1881 werd er een nieuwe couveuse uitgevonden, dat was in Frankrijk. Die couveuse was een houten kastje, met een dubbele wand. En je kon de bovenkant van de onderkant halen. In de onderkant zat ongeveer 70 liter warm water. Tussen de bak water, het bedje en de dubbele wand, zat ruimte en daardoor kon het water omhoog komen. Aan de boven kant kon de lucht eruit, door luchtgaten. Er zat een glazen deksel op, en aan de zijkant zat een deurtje, waardoor je het kindje er makkelijk uit kon halen.

In 1883 werd er weer een uitgevonden. Ook deze was van hout, en kon je in twee stukken delen, maar in het onderste gedeelte zaten nu kruiken. En in het bovenste gedeelte lag het kindje, die warm werd van de kruiken. Ook bij deze was er een glazen deksel

4 opmerkingen:

 1. En dan zeggen ze dat prematuurtjes daar altijd hinder van ondervinden.

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moeder ziet er nog héél flink uit voor haar leeftijd ! Wat laat maar toch hartelijke gelukwensen en een fijn jaar voor haar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Liliane, een gelukkige verjaardag voor uw moeder. Een straffe madam! Daar zouden ze er veel meer van moeten maken. En natuurlijk een tof 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow ... wat een verhaal:
  eerst en vooral een fijne verjaardag aan jouw moeder,
  ten tweede... zij kan beter met de ipad overweg dan ik, en den derde ... iiiiin de leuvense stoof ... k mag er niet aan denken ... ;-)

  Groetje !

  BeantwoordenVerwijderen