maandag 10 februari 2014

Antwerpen koekestad

In het Centraal Station van Antwerpen loopt van 25 januari tot 3 maart 2014 de tentoonstelling ANTWERPEN KOEKENSTAD. In meer dan 100 m² panelen ziet u de historiek van twee eeuwen Antwerpse industriële en ambachtelijke confiserie-, biscuit-, koekjes- en chocoladeproductie.

Naast de historie van Antwerpen Koekenstad, belichten we Parein en De Beukelaer van bij hun ontstaan, de vernieling door de V1 en V2 bommen op het einde van WOII, het heropbloei einde jaren 50 en de fusie tot General Biscuits. U zult verwonderd zijn door zoveel bijna verloren erfgoed.

In de vorige eeuw waren er binnen de grote ring van Stad Antwerpen meer dan 20 koekjes- en chocoladefabrikanten.Elk treinstation had zijn specifieke odeur
Parein
aan het toenmalige Zuidstation,

De Beukelaer bij het Centraal Station en Biscuits Phoenix aan het Ooststation verspreidden koekjesgeur.

Wie in Antwerpen dus met de trein aankwam werd bedwelmd door de zoete stad.

Aan Berchem en het Damstation domineerde de chocolade van Martougin en Meurisse. Als de wind goed zat, rook heel de stad lekker.


De tentoonstelling bevat exclusief materiaal uit de collectie van Dimitri Parein (achterachterkleinzoon van de stichter), de collectie van De Beukelaer (Mondelez International), het archief van Frans Lauwers en stads- en bedrijfsarchieven.
De toegang tot tentoonstelling in het Centraal Station van Antwerpen is gratis en de tentoonstelling is continu open.


Geschiedenis van Antwerpen is te uitgebreid

3 opmerkingen:

  1. 'k zal er aan denken om vòòr het einde van de tentoonstelling eens naar Antwerpen te reizen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het concept is identiek aan zijn chocoladen tegenhanger. Met een Pateekespas op zak, trekken bezoekers op een smakelijke ontdekkingstocht langs 24 Antwerpse bakkers, patissiers en koffiehuizen. In ruil voor een bonnetje serveren ze er een heerlijk stuk gebak of koffie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hopelijk kon ik nog eens in Antwerpen voor de tentoonstelling gedaan is , lijkt me wel interessant

    BeantwoordenVerwijderen