dinsdag 4 februari 2014

Fruitlikeur zelf maken van citroclemlikeur

Met weemoed terugdenken aan de voorbije zomer kan niet echt helpen bij een mild winterdipje.
Bezig blijven en zelf een lekker drankje met een licht zuiders tintje maken is misschien een oplossing.
Clementines en citroenen in combinatie met wodka mengen volgens onderstaand recept is zeker een goed smakenpalet.
De likeur zal veel voldoening verschaffen na een feestelijke maaltijd, de oranje gloed van het drankje zal menig tafel nog feestelijker verlichten! Kwaliteit en charme in een glas en bovenal zelf gemaakt!

Ingrediënten Voor het maken van 1,5 l likeur :1 l wodka van 45 ° 500 g clementines (bio) 2 citroenen (bio)
300 g suikerBereiding:
Was de clementines en citroenen goed vooraleer aan de bereiding te beginnen. Gebruik enkel clementines en citroenen waarvan de schil onbehandeld is (bio-winkels of gespecialiseerde warenhuizen). De vruchten goed afdrogen, de schil van de vruchten er zeer dun afhalen (dunschiller), liefst helemaal geen wit van de schil gebruiken.
Doe de schillen in een glazen bokaal en voeg de helft van de wodka toe zodanig dat de schillen er goed onder zitten.

Pers daarna de clementines en één citroen uit. Giet het geperste sap in een tweede glazen bokaal en doe de rest van de wodka er overheen.
Na ongeveer drie dagen kunnen de schillen uit de alcohol verwijderd worden (zeven), waarna dit ingrediënt bij het mengsel van het fruitsap met alcohol wordt gegoten.

Om de likeur helder te krijgen is één of tweemaal filteren (koffiefilter) voldoende. Voeg vervolgens de droge suiker toe en laat deze goed oplossen.
Na zes weken is de likeur klaar na (indien nodig) nog een laatste keer filteren. De afgewerkte likeur heeft een alcoholgehalte van 30°Een royaal drankje, ideaal als afsluiter van een culinair etentje of gewoon om zo maar te genieten, want iedere passend moment is een feest (als je de baan nog op moet is het aan te raden eerst een BOB aan de haak slaan)!

4 opmerkingen:

  1. het lijkt me toch een sterk likeurtje te zijn ! Het doet me een beetje denken aan Rhumtopfwaarbij je vruchten laag per laag bestrooid met suiker en een deel rumovergiet. Dat doe in een stenen pot om dan tijdens de wintermaanden heerlijk van te snoepen. Straf spul ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lijkt me heerlijk, en van dat fruit wordt je écht wel vrolijk lijkt me zo :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er een heerlijk likeurtje uit,maar wel straf denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen