donderdag 22 mei 2014

Help, een spin!

Een op de vier personen zou last hebben van spinnenvrees
Hun grote, harige poten jagen velen onder ons schrik aan, en de webben die ze weven om hun prooien in te vangen, hebben weinig geruststellend. Zeker niet als de spin naar beneden komt langs haar zijden draadje.

Spinnen zijn niet gevaarlijk voor de mens (althans niet in België!)
Alle spinnen zijn giftig: hun gif dient om hun prooi te verlammen en te doden. Van de honderden soorten die in België voorkomen, is er echter geen enkele gevaarlijk. Bovendien zijn hun poten meestal niet krachtig genoeg om door te dringen in de huid.

Een beet kan een lichte reactie opwekken, zoals een kleine zwelling of jeuk. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Toch zijn spinnenbeten compleet ongevaarlijk in vergelijking met wespen- of bijensteken, die elk jaar dodelijke slachtoffers maken, en met muggenbeten, want muggen kunnen dodelijke ziekten overdragen zoals malaria, die jaarlijks wereldwijd 2 miljoen doden eist.

Spinnen zijn veeleer nuttig dan schadelijk Spinnen bevrijden uw woning van tal van insecten en parasieten: vliegen, huismijten, muggen

Bestudeer eens een spinnenweb. Een perfect voorbeeld van symmetrie en een echt kunstwerkje!

Het is sowieso nuttig om eens van dichtbij kennis te maken met het diertje, dat weliswaar velen angst inboezemt, maar anderen dan weer sterk boeit, en terecht. Alleen al interesse kweken in veilige omstandigheden (via een boek of het internet bijvoorbeeld), helpt om rationeler te reageren en uw angst te verminderen als u een spin ontmoet op uw weg.

Het uitkomen van de spinnetje uit de eitjes

Heb jij je al eens afgevraagd welke spinnen er in je huis en tuin rondkruipen? Ik wel, ze observeren en genieten.

2 opmerkingen:

  1. :-)
    ik ben er jaren erg bang van geweest, maar kan er nu wel naar kijken en er foto's van maken maar ze in huis hebben is weer wat anders:-)

    BeantwoordenVerwijderen