woensdag 11 maart 2015

Adellijk graf leidt tot ruzie

INWONERS PIKKEN NIET DAT GEMEENTE MONUMENT WIL VERWIJDEREN
Robert Vogels bij het eeuwenoude graf. "Dat mag je toch niet wegdoen.

Foto Klaas De Scheirder

Hemiksem verliest waarschijnlijk een stukje geschiedenis: het gemeentebestuur wil het eeuwenoude graf van de adellijke familie De Pret, vlak naast de kerk op de Gemeenteplaats, laten verwijderen. Tot grote onvrede van een aantal inwoners.

Het graf van de adellijke familie De Pret is voor vele inwoners al jaren een vertrouwd beeld op de Gemeenteplaats. Het graf - het grootste van Hemiksem - staat al zeker sinds 1861 naast de kerk. De laatste paar jaren werd het bouwwerk door de nabestaanden van de familie echter niet meer onderhouden, waardoor het momenteel een verwaarloosde indruk geeft.
De gemeente wil het graf dan ook laten verwijderen. "Net als de andere graven op ons kerkhof werd het graf van de familie De Pret in concessie gegeven van de nabestaanden", zegt schepen van Openbare Werken . Zodra er verzakkingen of scheurtjes ontstaan, contacteren we hen om dat te laten herstellen. Maar de nabestaanden van de familie De Pret hebben ons laten weten dat ze geen herstellingen meer willen laten uitvoeren en dat het graf voor hen weg mag.
Als het van de gemeente afhangt, zou de graftombe volgende maand al worden weggehaald. "Het trekt zwerfvuil aan en is gevaarlijk voor de spelende kinderen".

Wij inwoners weten niet beter dan dat het graf hier altijd gestaan heeft. Het is een mooi stukje geschiedenis, dat mag je niet wegdoen. Het staat daar toch voor niemand in de weg. Als dat graf een beetje wordt opgeknapt, kan het weer zeker vijftig jaar mee.
"Het graf is niet van de gemeente, maar is momenteel in concessie van de nabestaanden van de familie De Pret", reageert schepen Vingerhoets. "Als er mensen zijn die het willen herstellen, moet dat dus met goedkeuring van die nabestaanden. De gemeente doet het alleszins voor geen enkel graf, dus ook niet voor dit graf. Als het graf ooit tot erfgoed was erkend, was het natuurlijk anders.

Maar dat is hier niet het geval."

2 opmerkingen:

  1. zonde... zeker als er plek genoeg is, mooi dat de gemeente nu met een maat meet, maar jammer dat zoiets moois weggaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan daar nu echt geen oplossing voor uit de bus komen zonder muggeziften ?

    BeantwoordenVerwijderen