vrijdag 6 maart 2015

basilicumplant uit de supermarkt

Er gaat niets boven de geur van verse basilicum voor een onvervalst lentegevoel. Met dat idee kopen we telkens weer vol goede moed een basilicumplantje uit de supermarkt. Na een paar dagen is dat plantje - ondanks het nodige water, zonlicht én liefde - toch altijd weer rijp voor het groenafval. Hoe kómt dat toch?

Een eerste geruststelling: het ligt niet (alleen) aan jou. Ervaringsdeskundige Robby legt op zijn tuiniersblog Groenten uit Edegem" uit hoe dat komt.
Basilicumplantjes uit de supermarkt zijn zo gekweekt dat ze niet erg lang meegaan. Je koopt geen echte basilicumplant, maar eigenlijk een hoop bij elkaar gepropte en gekweekte miniplantjes. Die "babybasilicums" zijn onder kunstlicht gedwongen om snel te groeien, om zo bloeiend in de supermarkt te staan floreren. Je haalt dus een uitgeputte hoop "minibasilicums" in huis, wat helaas leidt tot een snelle en trieste dood van de basilicumplantjes.

Maar er is hoop. Om deze vermoeide basilicumplantjes te redden van de ondergang, kan je ze onderverdelen in verschillende potjes. Haal het plantje uit de pot, en verdeel het zand in vier delen, voor vier andere potjes. Let erop dat je de wortels niet beschadigt. Geef die vier plantjes genoeg licht en water, en na een week of twee zullen ze hersteld zijn tot gezonde en volwaardige plantjes. Met een beetje geluk en geduld, weliswaar.

Het zeker voor het onzekere
Wie genoeg zelfkennis heeft om te beseffen dat zijn vingers net niet groen genoeg zijn: een plantje bij een bloemenwinkel of tuincentrum is ook een veilige keuze. Die worden niet gekweekt voor snelle consumptie, en hebben een langere houdbaarheidsdatum. In het beste geval kan je de basilicum in volle grond zetten gedurende de zomermaanden, en tijdens de winter in een potje in de keuken zetten. Het hele jaar door zelfgemaakte pesto en een vleugje Italië door je maaltijden? Jawel, het kan.

2 opmerkingen:

  1. Dit valt in de categorie Plofkip. Niet kopen, dan is er geen vraag, en gen vraag, wordt het niet verkocht en daarom ook niet geproduceerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie opmerking van A van de AA. Liever eentje halen in een tuincentrum

    BeantwoordenVerwijderen