zaterdag 9 januari 2016

11 januari.

De eerste maandag na Driekoningen wordt er traditioneel worstenbrood gegeten. Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbrood en appelbollen te eten.
Wie dan in Antwerpen geen worstenbrood of appelbol eet, komt van een andere planeet.Er is geen vereneging ,bedrijf, bond van de gepensioneerde, gilden, of cafe's , waar geen worstenbrood of appelbol geserveerd word op verloren maandagOok thuis in elke woonkamer ontbreekt de lekkernij niet .Anderhalf miljoen worstenbroden gaan over de toog zegt de Antwerpse beroepsvereniging

Zij die het niet kennen, missen echt wel iets lekker.

Verloren maandag of Verzworen maandag valt dit jaar op 11 januari. Deze dag wordt vooral herdacht in de provincie Antwerpen en in Doornik.

Geschiedenis

Er doen meerdere verhalen de ronde over de oorsprong van Verloren Maandag, maar dit vonden ik een leuke.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Op Driekoningen, een feestdag, werd er feest gevierd en was er de volgende maandag zo goed als niets over van het loon. Om niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen de café's en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun gezin. De slagers maakten dan worstenbroodjes met deegresten en goedkoop vlees: heel lekker en vullend. Die dag werd er alleen verlies gemaakt door de slagers. Het was een dag van verloren arbeid, een zogenaamde "Verloren Maandag".

Als je tegenwoordig op Verloren Maandag in Antwerpen iets gaat drinken in een café krijg je er steevast gratis een worstenbroodje bij. Natuurlijk zijn de worstenbroodjes tegenwoordig van betere kwaliteit: met écht bladerdeeg en kwaliteitsvlees.

5 opmerkingen:

 1. Bij ons stonden ze nu ook in de Colruyt. Het bewijs dat Luc niet goed is? Hij wou er geen hebben.

  :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi gebruik, traditie moet je in ere houden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat gebruik kennen we hier niet. Maar als het een traditie is moet het in ere worden gehouden zoals Klaproos schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Liliane, ik zag ze hier in de Albert Heijn ook liggen, hopen appelbollen en worstenbroodjes ... zag er erg lekker uit. Ik heb ze niet gekocht omdat ik na al het eten van de feestdagen het toch wat soberder wil aanpakken (lol) dat heet dan goede voornemens maar voor hoelang haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke traditie, jammer dat we het hier in NL het niet kennen, en ik vind zowel de appelbol als het worstenbroodje lekker.

  BeantwoordenVerwijderen