zaterdag 27 januari 2018

Heemkring .

Het heemmuseum in de Sint-Bernadusabdij heeft er opnieuw een aantal trekpleisters bijgekregen. Een oude koer, woonkamer, ‘waskot’ en slaapkamer geven een authentiek beeld van hoe het er in grootmoeders tijd aan toeging.

Wie het heemmuseum van heemkring Heymissen binnenkomt, wordt spontaan terug gekatapulteerd naar het verleden. Na een oud klaslokaal en een oud café heeft de heemkring nu een zaal gewijd aan de kamers van een arbeiderswoning anno 1930. “Je kan onder meer een kijkje nemen in een authentiek ‘waskot’ met strijkgerief en een wasmachine”, toont Bert Van de Vel van de heemkring.
In de woonkamer vind je een echte Leuvense stoof en een kast uit de tijd van Napoleon. Ze hebben zelfs een koertje gemaakt met een oud toilet - een plank met een gat, zeg maar. Zo’n toilet stond vroeger nog bij mijn eigen grootmoeder. Maar mensen van rond de vijftig en kinderen die vandaag het heemmuseum bezoeken, kennen dat niet meer en kunnen het moeilijk vatten.

3 opmerkingen:

 1. De belangstelling voor vroeger vind ik toch een vooruitgang (-: Ik zal het je nog gekker vertellen: toen ik m'n eerste dijkhuisje kocht, zat er nog geen toilet in maar moest ik ook "naar achter" voor de wc. Daar heb ik maar meteen verandering in gebracht. Voor een museum is het leuk maar voor onszelf liever niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig om te zien hé, vroeger was niet persé alles beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Heist is ook een heemkundig museum en ook daar zie je hoe het er vroeger aan toe ging voornamelijk in de visserijmiddens. Want de meeste inwoners werkten in de visserij . Het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn en ik ben er zeker van dat deze mensen niet terug naar vroeger verlangden!!
  Fijn dat je hier weer verschijnt Liliane!!!

  BeantwoordenVerwijderen