zondag 6 januari 2013

Verloren maandag

Is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

. Er is geen vereneging ,bedrijf, bond van de gepensioneerde, gilden, en cafe's , waar geen worstenbrood of appelbol geserveerd word op verloren maandag, ook thuis in elke woonkamer ontbreekt de lekkernij niet.
Wie vandaag in Antwerpen geen worstenbrood of appelbol eet, komt van een andere planeet.
Alle bakkers zijn vandaag winnaars. Anderhalf miljoen worstenbroden gaan over de toog zegt de Antwerpse beroepsvereniging
Zij die het niet kennen, missen echt wel iets lekker.

Verloren maandag is duizend jaar oud.
Op de eerste maandag na driekoningen hielden de ambachtsgilden een eet en drink festijn. Het worstenbrood zoals we het nu kennen ,werd voor het eerst gebakken rond 1880. de appelbol kwam er later bij.

2 opmerkingen:

  1. Ze zouden dat in gans het land mogen invoeren. Elk jaar opnieuw zit hier ene te likkebaarden maar hij kan er niet aan.

    :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven de overschot van hun geld dan aan hun vrouw. Maar op Driekoningen, een feestdag, vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Dus, om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, heel lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een Verloren Maandag.Als men tegenwoordig in Antwerpen op Verloren Maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.

    BeantwoordenVerwijderen