maandag 15 april 2013

Het asperges seizoen

Ze zijn én caloriearm én ruim beschikbaar in het seizoen én hebben een apart gezondheideffect. Want asperges zijn niet alleen vezelrijk maar hebben ook een uitzonderlijk hoge kalium-natriumbalans (veel kalium, weinig natrium). Bovendien zijn asperges enorm rijk aan vitamines B, A en C.
Vezels zijn goed voor de darmen, de intensiteit aan kalium en de geringe aanwezigheid van natrium (en dus ook van zout) maken asperges vochtafdrijvend. Ideaal om de vele afvalstoffen van de ‘rustige’ wintertijd kwijt te raken. De aanwezigheid van oligozuren en beta-aspargine vergroten de stimulans voor de nierfunctie en maken de groente bloedzuiverend.
Naast kalium bevatten asperges ook veel calcium, magnesium en ijzer. De asperge is een bijzonder reservoir van vitamine B1 en B2. De eerste helpt suiker omzetten als energie voor de spieren terwijl vitamine B2 de stofwisseling bevordert. Kortom, asperges zijn een ideale groente voor wie de winter achter zich wil laten! Witte asperges zijn de trots van de Belgische groenteteelt. Van begin april tot 24 juni, , zijn de Flandria-asperges uit de volle grond beschikbaar. Ze komen uit de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Asperges zijn ideale groenten voor de slanke lijn. Ze leveren slechts 16 kcal per 100 g. Ze bevatten bovendien 30 mg vitamine C per 100 gram, 20 mg calcium, 60 mg fosfor en 200 mg kalium.
Groene asperges zijn trouwens niets anders dan asperges die boven de grond groeien.

3 opmerkingen:

 1. O is het al het seizoen van de asperges! Dan ga ik al vlug contact opnemen met ene vriendin in Westerlo om een dagje naar ginder te trekken om asperges te halen.Daar zijn ze erg lekker en zeker niet zo prijzig als hier bij ons!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Liliane, kan allemaal wel zijn dat asperges zo gezond zijn ... maar ik eet niet graag asperges, heb dat zelfs nog nooit klaargemaakt. Ik haat asperges ...
  Vele bloggroetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker asperges! Behalve op z'n vlaams, dan lust ik ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen