vrijdag 12 april 2013

Lente, voor onze huisdieren verandering van vacht!


 De ruitijd van een hond of kat is een belasting voor elke honden- of kattenliefhebber. In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen op basis van vetzuren en vitamines tijdens de rui nuttig zijn. Vraag hierover raad aan uw dierenarts

Veel honden en katten verliezen het jaar rond haar, soms wat meer, soms wat minder. Het is een heel normaal verschijnsel, want de haren worden constant vernieuwd en dus worden de oude continu vervangen door nieuwe. De periodes van rui voor honden en katten zijn de herfst – als de dagen korter worden en de temperatuur fors daalt – en de lente, als het kwik weer klimt
Niet elk dier ruit evenveel

 Wanneer en hoe sterk uw hond of kat ruit, hangt af van verschillende factoren. Katten die bijvoorbeeld altijd buiten leven, zijn minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. De twee hoofdperiodes van de rui zullen bij hen dus minder uitgesproken zijn.
Er zijn anderzijds ook rassen die erom bekend staan meer haar te verliezen dan andere. Dat is het geval met honden uit het Noorden (type husky)en ik kan er van mee spreken Ze hebben een heel dichte ondervacht en nog een tweede dikke buitenvacht. Als ze in een klimaat leven dat niet geschikt is voor hun ras, verergert het fenomeen nog. Daarom gaat Zoë 4x per jaar naar het hondenkapsalon. 


2 opmerkingen:

  1. Veel honden en katten verliezen het jaar rond haar, soms wat meer, soms wat minder. Het is een heel normaal verschijnsel, want de haren worden constant vernieuwd en dus worden de oude continu vervangen door nieuwe. Maar die haarwissel wordt veel intenser als de buitentemperatuur of het aantal uren zon (hoeveelheid licht per dag) sterk stijgen of dalen. We spreken dan van de rui. De periodes van rui voor honden en katten zijn de herfst – als de dagen korter worden en de temperatuur fors daalt – en de lente, als het kwik weer klimt.


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allemaal goed en wel maar vitamines geven aan een poes is niet zo gemakkelijk. Als ik het in zijn eten doe ,weigert poes het op te eten.Een soort spuitje in zijn mond steken lukt éénmaal maar geen tweede keer.Nochtans zou ik vitamines moeten geven om de rui en de pelletjes te verminderen. Poes is ook al 14 jaar en die heeft een eigen wileltje hoor!

    BeantwoordenVerwijderen