maandag 19 augustus 2013

Iets meer weten over mosselen

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei en niet enkel in de maanden die eindigen op “R”!

Mosselen zijn afkomstig uit twee streken in Nederland: de Oosterschelde en de Waddenzee.
We hebben het over Zeeuwse mosselen, omdat ze allemaal in de Oosterschelde belanden om er schoongemaakt te worden.

Mosselen waarvan de schelp wijd open staat, zijn dood. Waar in de meeste gevallen. Om na te gaan of ze echt dood zijn, houdt u de open schelp met de bolle kant onder koud kraantjeswater terwijl u met uw nagel op de schelp tikt. Als de schelp weer dicht gaat, dan leeft de mossel nog en kan ze worden klaargemaakt en opgegeten.

Het zijn de proteïnen die verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheid voor mosselen. Voor personen met een allergie is de overgevoeligheid nog groter in de maanden die eindigen op een “R”, omdat het proteïnegehalte van de mosselen in deze periode toeneemt. Personen die ziek worden, kunnen melk drinken, want dat zou de allergische reactie verminderen!

Mosselen bevatten vetten die gezond zijn voor het hart en de bloedsomloop en ze helpen ook om de slechte cholesterol te verminderen! Ze bevatten ook een groot aantal vitamines en proteïnen: vitamines B, fosfor, ijzer, zink, …

5 opmerkingen:

  1. En ze zijn lekker en je verdikt er niet van.

    :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmmmmmmmmmmmmm ik ben er gek op, en in Haspengouw, chateau la motte daar serveren ze mosselen in lookroom die is zó lekker, je eet de saus als soep:-)
    dus ja , je verdikt er wel van :-)
    maar dat mag de pret niet drukken:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. voor de ene is het gezond, voor de andere dan weer niet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heb ze graag gegeten maar in Brussel een bloedvergiftiging gehad van de mosselen!
    Ben met de 100 naar het ziekenhuis gebracht en met een sonde gelegen ongeveer een uur of twee en dan heeft mijn mail vriendin me naar de trein gebracht en kon ik terug naar huis! Mijn man heeft me komen halen aan het station, was blij om terug thuis te zijn! amaaai
    en vanaf toen eet ik geen mossel meer, zo ne schrik heb ik er van gekregen het was veel te pijnlijk!
    Ik die zo graag mosselen at! er gaat geen enkele mossel meer door mijn keel zeker weten!!!!
    Wil je gene schrik aan jagen maar let goed op of er geen slechte tussen zitten he!!
    Smakelijk!!!!
    lieve groetjes Annemarieke, x

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er dit seizoen al drie keer gegeten en ze worden steeds beter en beter!

    BeantwoordenVerwijderen