vrijdag 22 november 2013

Bijna 5 december

Bent u al druk met de voorbereidingen ?

Uit een recent verschenen onderzoek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur blijkt dat wij Belgen en Nederlanders grote liefhebbers van de Goedheiligman zijn.

Maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan
Sint Nicolaas was in de vierde eeuw bisschop van Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië in Klein-Azië. Hij verrichtte verschillende wonderen en goede daden en werd na zijn dood op 6 december 343 heilig verklaard. Later brachten zeelieden zijn stoffelijk overschot naar Bari, een Italiaanse stad die lange tijd in Spaanse handen was. Van daaruit verspreidde zijn bekendheid zich ook naar andere delen van Europa en werden ter ere van hem verschillende kerken gebouwd. Toen de kerk tijdens de reformatie in de 16e eeuw de verering van heiligen verbood, kwam hier een einde aan. Het Sinterklaas feest was echter zo populair dat het in huiselijke kring werd voortgezet. (Ik was altijd gek op die lieve Sint en zijn geschenkjes en marsepein. Vervelend wel dat hij precies alles over mij wist.)

Het sinterklaasfeest wordt in verschillende vormen in heel Europa gevierd van Frankrijk tot het verre Oost-Europa. In de Duitstalige deel van Zwitserland heet hij St. Nikolaus of "Samichlaus" of "Santiglaus" en zit hij op een ezel. Zwarte Piet heet "Schmutzli". Er worden rijmpjes opgezegd in plaats van liedjes gezongen en hij komt niet uit Spanje, maar uit het bos.

4 opmerkingen:

 1. Jaja, 'ze ' komen dichterbij. Wij zijn erop voorbereid Lilianne, enkel nog wat snoepgoed lees marsepein , maar die brengen 'ze' ons wel ... :-)

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hij is er weer bijna, met de crisis zal het wel een mager pietje zijn:-)
  kan hij mooi door de schoorsteen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De chocoladeventen liggen al (verborgen) in de kelder, daarmee ben ik compleet voorbereid :-) Volgend jaar zal het plezanter zijn, dan zal ik ook speeltjes mogen uitzoeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is het sinterklaasfeest afgezwakt. Ze zijn al te groot ,hoewel de jongste van bijna 11jaar toch vroeg wat hij voor sinterklaas mocht kiezen en hoeveel het mocht kosten,hahahaha!!

  BeantwoordenVerwijderen