dinsdag 12 november 2013

Handen af van Zwarte Piet!

Moeten Sinterklaas en miljoenen kinderen het binnenkort zonder Zwarte Piet stellen, zoals een duidelijke minderheid het wil? Deze vraag houdt me al dagen bezich.
De commotie over Zwarte Piet begon enkele weken geleden. Toen veegde de Jamaicaanse Verene Sheperd de vloer aan met Zwarte Piet in een Nederlands radioprogramma.
Ongetwijfeld zal de discussie in het zicht van 6 december weer fel oplaaien.

Intussen gaan er (of je het nu gelooft of niet) stemmen op naar een typisch Belgisch compromis. Men wil immers het gezicht van Zwarte Piet bruin, rood, geel, groen of blauw maken om maar een paar kleuren te noemen. Ook zou de 'Piet-nieuwe-stijl' een meer eigentijdse kleding moeten krijgen. Voor de rest zou er niet geraakt mogen worden aan dit volksgebruik.

"Toen ik nog een klein meiske was, in begin de jaren vijftig van de vorige eeuw, kwamen er 'Congoboten' aan in Antwerpen. Dagelijks kwam er "zwarte mannekes" zoals ze toen genoemd werden aan in Antwerpen.
Toen werd het winter. De kinderhartjes klopten vol verwachting. Ook het mijne, want Sinterklaas ging komen. En op een schone dag was hij daar. De Sint stond er met aan zijn zijde een vrolijke knecht, Zwarte Piet genaamd. En kunt u nu geloven dat er geen gelijkenis was tussen de "zwarte manneks", die we tegenkwam en deze zwart geschminkte vrolijke knecht?

Waar zijn ze mee bezig? Blijf met je handen van dit onschuldige kinderfeest. Er zijn genoeg echte problemen in de wereld om je druk over te maken

5 opmerkingen:

 1. dat is precies mijn idee, maar ergens anders aan trekken haalt de aandacht weg van échte problemen:-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat koelen zonder blazen eenmaal 6 december voorbij is. Het ergste is dat het mensen zijn die "onze "traditie niet kennen die er het meest over bezig zijn. Dan moeten de geschiedenisboeken ook grondig aangepast worden. Wat is me dat toch een gezever. Er zijn wel ernstiger dingen waar ze meer aandacht mogen aan besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind het ook niet kunnen, ze zouden zich beter met serieuze zaken bezig houden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens! Vind dat ze flink overdrijven met dat Pietengedoe! Het is een mooi kindergebeuren en daar moeten ze met hun fikken en betweterij van afblijven !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We laten Zwarte Piet niet uit het kinderfeest jagen door een paar tegenstanders.
  Sinterklaas zonder Zwarte Piet dat kan niet, dat is net zoiets als bijvoorbeeld Voetballen zonder Bal of Zwemmen zonder water.

  BeantwoordenVerwijderen