zondag 12 januari 2014

Verloren maandag

Verloren maandag is een Belgische traditie, over het algemeen op de maandag na de zondag na Driekoningen. Het is in België, meest in Vlaanderen en met name in de provincie Antwerpen, de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Over de herkomst van dit gebruik doen vele verhalen en stadslegendes de ronde.
Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, wordt voor het eerst vermeld in 1913 . Het gebruik zou pas opgekomen zijn na 1880. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op "Verloren Maandag". Tot op heden wordt deze traditie gehandhaafd en worden in sommige, traditionele Antwerpse horecazaken Bureaus en cafee's de klanten vergast op worstenbrood en/of appelbollen.

Buitensluiterkesdag was ook op verloren maandag ook een traditie. Ik weet nog die dag sloten de leerlingen de onderwijzers buiten en moesten ze iets beloven, ook ons vader ontsnapte er niet aan. hij moest wel rekening houden met ons drie om dan uiteindelijk "dit en dat en nog wat" over te gaan om wafelen te bakken, en hij mocht binnen.
die tradisie was er al toen mijn moeder kind was. Wij hebben het nog met de kinderen gedaan, maar is nu verleden tijdje hoort er niets meer over.
Weer nostalgie om alleen maar over te vertellen

3 opmerkingen:

  1. Hele schone traditie en die moet men in ere houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja lap! Nu moet ik hier mijn reactie ook herschrijven. blijkbaar wordt mijn inlog niet herkend.

    We gaan nu aan de appelbollen beginnen sé. Ik moet mij haasten, denk ik, want Slow spreekt al over een selfie met de appelbol. Of was het nu een selfie van de appelbol.

    :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een traditie in jullie streek,want hier heb ik er geen weet van!

    BeantwoordenVerwijderen