maandag 9 januari 2012

Verloren maandag

Vandag is het Verloren maandag en dan eet heel Antwerpen traditioneel worstenbrood en appelbollen Verloren maandag is een Vlaamse traditie op de maandag na driekoningen. Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbrooden en appelbollen te eten.

Er is geen vereneging ,bedrijf, bond van de gepensioneerde, gilden, cafe's , waar geen worstenbrood of appelbol geserveerd word op verloren maandag, ook thuis in elke woonkamer ontbreekt de lekkernij niet.
Wie vandaag in Antwerpen geen worstenbrood of appelbol eet, komt van een andere planeet.
Anderhalf miljoen worstenbroden gaan over de toog zegt de Antwerpse beroepsvereniging
Zij die het niet kennen, missen echt wel iets lekker.

Het worstenbrood zoals we het nu kennen ,werd voor het eerst gebakken rond 1880.Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, wordt voor het eerst vermeld in 1913 in het boek van Edward Poffé; "Plezante mannen in een plezante stad”. Het gebruik zou volgens hem pas opgekomen zijn na 1880. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op "Verloren Maandag".
Tot op heden wordt deze lekkere traditie gehandhaafd de appelbol kwam er later bij als dessert.

In de Middeleeuwen (15de eeuw) legden de ambtenaren op de eerste maandag na Driekoningen hun eed af. Die plechtigheid werd gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kregen de ambtenaren een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die specifieke dag al gauw “Verloren Maandag” gedoopt. Een variant op dit verhaal wil dat de in vroegere tijden erg machtige gilden rond het begin van de 18de eeuw hun nieuwjaarsfeest organiseerden op “Verloren Maandag”. Een ganse dag werd er gevierd, en kwamen de ambachtslui niet aan werken toe.

Wat ook de oorsprong van de term “ Verloren Maandag” en van het worstenbrood mag zijn, feit is dat in gans de stad Antwerpen, en vér daarbuiten, op deze bijzondere dag worstenbrood een belangrijke plaats op het menu inneemt, en dit zowel thuis en op het werk, als in de betere verbruikslokalen.

3 opmerkingen:

 1. Het is een beetje zoals met alles, vind ik. Doordat ze nu eigenlijk het ganse jaar te krijgen zijn is de magie er wat af.

  Nu kan je ze eigenlijk ook langs hier krijgen, maar dan is dat meestal met een curryworst. En dan moet je Slow zijn neus zien ophalen.

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er lekker uit, onze bakker was met vakantie dus hebben we dit gemist want de vorige deed met de traditie mee, alhoewel dit aan ons kanten niet echt leeft. Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier kennen we dat gebruik niet en zelf ben ik niet gek op worstenbrood.Dus mis ik het niet ;-) Maar de appelbol die er later is gekomen die zou ik wel lekker vinden.

  BeantwoordenVerwijderen